3 av 10 har svårt att klara sina utgifter

Hög arbetslöshet och fallande tillväxt har präglat svensk ekonomi under pandemin. Det märks nu allt tydligare i människors privatekonomi. Tre av tio vuxna svenskar har en eller flera gånger det senaste året inte kunnat betala alla sina räkningar, amorteringar eller räntor på förfallodagen. Det visar en ny undersökning från Högskolan i Halmstad, Lunds universitet och Kronofogden.

Undersökningen bygger på en enkät som besvarades i maj 2020 och januari 2021. Genom att jämföra resultaten från dessa två tillfällen går det att säga något om hur människors privatekonomi har utvecklats under pandemin.

I januari uppgav 29 procent av de tillfrågade att de en eller flera gånger de senaste tolv månaderna har varit i en situation där det inte funnits pengar till att betala alla räkningar, amorteringar eller räntor på förfallodagen. Motsvarande siffra i maj förra året var 9 procent.

Värst är situationen för ensamstående föräldrar. I maj förra året uppgav 17 procent att de har haft svårt att klara sina utgifter – i januari 2021 hade den siffran ökat till 42 procent.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se