Allt färre beredda starta företag

Statistik över nystartade företag i Sverige under februari 2023

Att det råder osäkra tider och liten framtidstro visas också av att antalet nystartade företag störtdök under februari jämfört med februari förra året. Den optimism som fanns tidigare verkar helt som bortblåst.

Sammantaget startades det 4 116 nya företag i februari i år jämfört med 5 711 samma månad 2022. Det rör sig alltså om en minskning med 28 procent.

– I oroliga tider minskar människors riskbenägenhet och man blir mindre positiv till att starta företag, konstaterar Karl Stjerna, som är VD för Syna. 

Att den negativa trenden är långsiktig framgår tydligt av att antalet nystartade företag sedan årsskiftet minskat med 20 procent. Sedan årsskiftet har 9 795 nya företag startats, vilket ska jämföras med 12 199 under samma period förra året.

– En enskild månad säger kanske inte så mycket. Men sett över det senaste halvåret har antalet nystartade företag konstant minskat, vilket indikerar att intresset för att starta företag inte längre är lika lockande. På sikt är det allvarligt eftersom det är genom nyföretagande som många nya idéer och produkter skapas, men också nya arbetstillfällen, säger Karl Stjerna.

Se statistik på antalet nystartade bolag i din region:
https://kreditrapporten.se/nystartade-foretag-februari-2023

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se