Allt färre startar företag

Nyföretagandet brukar vara en god indikation på det allmänna konjunkturläget och människors framtidstro.

I augusti minskade antalet nya aktiebolag med 11 procent jämfört med augusti 2022. I augusti startades 3 718 nya aktiebolag jämfört med 4 188 i augusti ett år tidigare.

– Augusti följer den tidigare utvecklingen under året. Sedan årsskiftet har även antalet nystartade företag minskat samtliga månader jämfört med ett år tidigare. Hittills i år har nyregistreringen av nya aktiebolag minskat med 20 procent, säger Karl Stjerna, VD på Syna.

– Vad det beror på är svårt att säga, men det handlar inte om någon enskild faktor utan snarare om många olika saker som samverkar. Oro för en kommande lågkonjunktur spelar säkert in liksom allmän oro i vår omvärld. I turbulenta tider med många mörka moln på himlen minskar helt klart människors riskbenägenhet.

– En annan bidragande orsak är det höga ränteläget och att det blivit allt svårare att hitta villigt riskkapital, sammanfattar Karl Stjerna.

Se nystartade bolag i Sverige och ditt län:
https://kreditrapporten.se/nystartade-foretag-augusti-2023

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se