Allvarligt läge resulterar i många konkurser

Det är fortsatt tufft för många företag. I april steg antalet konkurser med 27 procent på riksnivå jämfört med samma månad förra året. Samtidigt är nyföretagandet rekordlågt, visar statistik från kreditupplysningsföretaget Syna och Kreditrapporten.se.

Att svenskt näringsliv är inne i en djup kris råder det inga tvivel om. Antalet konkurser är stort och det är i mångt och mycket de mindre och medelstora företagen som drabbas hårdast.

– Förklaringen är lika enkel som tråkig. Många företag har under en längre tid kämpat för sin överlevnad, men nu börjar reserverna sina. När likviditeten är körd i botten och man inte längre förmår att betala sina räkningar återstår bara en sak – konkurs, konstaterar Karl Stjerna som är VD på kreditupplysningsföretaget Syna.

– Vi ser också en ökning av antalet betalningsanmärkningar, vilket är en indikator på att krisen långt ifrån är över. Sedan årsskiftet har antalet betalningsanmärkningar ökat med 36,5 procent jämfört med samma period 2022.

På riksnivå ökade konkurserna med 27 procent och det är 9:e månaden i rad som konkurserna ökar jämfört med samma månader ett år tidigare. Senast antalet konkurser i Sverige minskade var i juli 2022. De tre storstadsregionerna utgör inte heller något undantag. I Stockholms län var ökningen 37 procent i april, i Västra Götaland 36 procent och i Skåne 30 procent.

– Särskilt tufft ser det ut för företag verksamma inom byggbranschen som har stora problem när framför allt nyproduktionen mer eller mindre kollapsat. Restaurangnäringen har det också fortsatt besvärligt. Krisen syns också bland konsultföretag med koppling till byggbranschen, exempelvis arkitektbyråer som noterar väsentligt färre uppdrag.

– Ett gott råd till alla företag oavsett bransch blir att ha ordentlig kontroll inte bara på sin egen ekonomi och att i god tid vidta åtgärder för att minska risken för att företaget ska hamna på obestånd. Minst lika viktigt är det att ha pejl på underleverantörer och kunders betalningsförmåga. Konkurser har tyvärr en förmåga att smitta av sig.

Karl Stjerna ser dessutom ett annat illavarslande tecken. Antalet nystartade aktiebolag är mycket lågt. Under april startades bara 3 470 nya företag i Sverige jämfört med 4 634 i april 2022. Det är en minskning med 25 procent. Sedan årsskiftet är minskningen 22 procent.

– Det visar på att det råder en osäkerhet om hur den fortsatta ekonomiska utvecklingen kommer att te sig. Att då satsa på ett eget företag, med i många fall stora och dyrbara investeringar i både utrusning och medarbetare, gör att många väljer tryggheten i att vara fortsatt anställda, avslutar han.

Se listan på alla konkurser och nystartade företag:
https://kreditrapporten.se/konkurser-april-2023

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se