Antalet konkurser ökade under 2019 jämfört med 2018

Konkurserna ökade i Sverige under 2019

Under helåret 2019 ökade antalet konkurser i Sverige med 2,8 procent jämfört med 2018. Det visar aktuell statistik. I Stockholms län ökade dock antalet konkurser med hela 10,4 procent medan utvecklingen var bättre i de två andra ekonomiska motorerna, Västra Götaland och Skåne.

2019 förutspåddes bli ett tufft år för många företag som en följd av ekonomisk inbromsning och en begynnande internationell lågkonjunktur.

– Nu blev det inte så illa som många befarat. I Sverige ökade antalet konkurser med 2,8 procent jämfört med 2018, säger Harald Stjerna, partner på Syna.

Utvecklingen skiljer sig dock beroende på var i landet man befinner sig. I exempelvis Västra Götaland med industritäta och exportintensiva Göteborg minskade antalet konkurser med 2,2 procent. Betydligt sämre gick det för företagen i Stockholms län, där antalet konkurser under förra året ökade med hela 10,4 procent, medan antalet konkurser i det tredje ekonomiska navet Skåne län ökade med mer modesta 1,6 procent.

– Vad de stora regionala skillnaderna beror på är svårt att säga. Men en möjlig förklaring är att Stockholm ligger längre fram i konjunkturcykeln och att man i Västra Götaland har framgångsrika exportföretag, konstaterar Harald Stjerna.

Det totala antalet aktiebolag i hela Sverige som försattes i konkurs under 2019 var 6 317 jämfört med 6 145 året innan. De branscher som generellt sett drabbats hårdast är bygg och anläggning, som börjat känna av en konjunkturavmattning, liksom restaurangbranschen, som historiskt alltid har många konkurser. En tredje bransch med betydande och växande problem är handeln, där framför allt mindre butiker har det kämpigt som en följd av ökad e-handel och höga lokalhyror.

Se alla konkurser i ditt län här:

https://kreditrapporten.se/konkurser-december-2019

(Länken visar hela Sverige men du kan välja län, ort och månad på sidan)

 

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se