Bolagsförmedlare möjliggör storskaliga brottsupplägg

Bilden visar Ekobrottsmyndighetens logotyp eftersom de tagit fram en rapport som visar att företag används som brottsverktyg av kriminella nätverk

Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket och Polismyndigheten har tagit fram en rapport om historikbolag som brottsverktyg. Den visade att 80 procent av alla kriminella nätverk inom EU använder företag som brottsverktyg.

Kriminella nätverk finansierar sin brottsliga verksamhet, tvättar pengar, sprider riskerna och säkrar inflödet av brottsvinster genom att använda företag som brottsverktyg. Det handlar till syvende och sist om systemhotande brottslighet som på sikt undergräver samhällets funktioner.

Rapporten ”Historikbolag som brottsverktyg” visar att kriminella aktörer i stor utsträckning köper företag av bolagsförmedlare i stället för att starta egna företag. Företagen är framför allt så kallade historikbolag.

Ett historikbolag är ett aktiebolag utan verksamhet som tidigare ägare sålt vidare. De har bibehållna registreringar som godkänd för F-skatt, arbetsgivar- och momsregistrering, bankkonto och kreditvärdighet.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se