Konkurs eller rekonstruktion?

Peter Öfverman Ackordscentralen Syd konkurs eller rekonstruktion

Stora delar av näringslivet är lamslaget som en direkt följd av den pandemi som härjar både i Sverige och resten av världen. I spåren av virusutbrotten kämpar många företag för sin överlevnad. Samtidigt ökar antalet konkurser i rekordtakt. Men kan en företagsrekonstruktion vara ett bättre alternativ? Vi frågade en erfaren jurist.

Peter Öfverman är VD och jurist på Ackordscentralen och har många års erfarenhet av konkurser och företagsrekonstruktioner. Han ser med oro på de senaste veckornas utveckling, där antalet konkurser ökat lavinartat över hela landet.

– Det hela är skrämmande, inte minst med tanke på med vilken hastighet och vilka konsekvenser som virusutbrottet drabbat näringslivet. Att tala om en härdsmälta kanske är en överdrift, men sanningen ligger inte långt ifrån, säger han. Det som skiljer den här krisen från alla andra är att den i stor utsträckning även drabbar många företag som i grunden är sunda och som skulle klarat sig alldeles utmärkt om allt fortsatt som vanligt.

– Ingen vet heller hur länge det här kommer att pågå, och det är det som är det stora bekymret. Kunde man se ett slutdatum skulle allt vara betydligt enklare. Men nu vet ingen om samhället kommer att vara mer eller mindre nedstängt under en eller flera månader eller kanske så länge som till nästa höst eller i värsta fall ett helt år. Min bedömning är att vi kommer att få se och förhålla oss till konsekvenserna av Coronautbrottet under mycket lång tid framöver.

För många företag är situationen redan akut och för ännu fler kommer det att bli fortsatt problematiskt. Vad gör man när affärerna tagit tvärstopp och intäkterna uteblir samtidigt som utgifterna fortsätter och likviditeten försämras i allt snabbare takt?

– Det är svårt att ge några generella råd. Hur förutsättningarna ser ut att driva företag vidare som hamnat eller riskerar att hamna på obestånd skiljer från fall till fall. Ibland är konkurs, hur smärtsamt det än kan låta, trots allt det bästa alternativet.

– Samtidigt kan en företagsrekonstruktion vara en framkomlig väg i en del fall, men det förutsätter att företaget i grunden är friskt och har en långsiktig överlevnadsförmåga som bygger på fakta, inte på önsketänkande, fortsätter Peter Öfverman. 

Vad en rekonstruktion egentligen handlar om är att köpa sig tid, att identifiera orsakerna till att man hamnat i svårigheter.

– Rent konkret innebär ett rekonstruktionsförfarande att ingen kan begära företaget i konkurs eller att utmätning av tillgångar kan göras under en begränsad period. Den statliga lönegarantin träder också in så att personalen är skyddad och företagets kostnader på så sätt minskar.

– Så fort en rekonstruktion beviljats efter beslut i tingsrätten börjar ett omfattande arbete där det gäller att vända på alla tänkbara stenar. Det handlar om att se över, värdera, utveckla och trimma sin affärsidé, sitt kunderbjudande och om man är ett tillverkande företag även sin produktion. Men det handlar också om att försöka minska företagets kostnader, exempelvis förhandla fram en hyressänkning, bättre avtal med olika leverantörer och se över företagets organisation, allt för att skapa långsiktig överlevnad.

– Samtidigt ska man, om det handlar om ett litet familjeföretag, vara försiktig med att gå in med mer eget kapital för att exempelvis köpa en ny maskin, om man inte är övertygad om bolagets uthållighet över tid. Det samma gäller om man lånar i bank och banken ställer krav på personlig borgen. Risken är i båda fallen att man förlorar både företaget och sina privata besparingar, påpekar Peter Öfverman.

Men det kanske viktigaste rådet har Peter Öfverman sparat till sist: Prata med någon som kan ge råd och som med ett utifrånperspektiv och utan personliga känslor kan se på företages förutsättningar att gå med vinst och leva vidare.

– Många företagare saknar helikopterperspektiv. Man är så upptagen av de dagliga bestyren och av att lösa kortsiktiga problem, att man inte förmår att skaffa sig en bild av hur verkligheten ser ut. Då kan det vara bra att få input från någon som ser på verksamheten med fräscha ögon.

– Ett annat råd är att inte vänta för länge, vilket är en av de vanligaste orsakerna till att en rekonstruktion misslyckas.

– Ofta skulle man kommit minst ett halvår tidigare. Ju längre tid som gått desto svårare är det att få rätsida på ett företag med bekymmer. Sedan ska man komma ihåg att en konkurs inte nödvändigtvis är ett personligt misslyckande. Ett företag utan egen livskraft har ingen potential. Då är det bättre att ägna tid och arbete till något som har framtiden för sig, avslutar Peter Öfverman.

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se