Konkursvågen har tagit fart igen. I mars tvingades 930 företag ge upp, en ökning med hela 15 procent på riksnivå. Samtidigt gick över 7 000 arbetstillfällen till spillo. Det framgår av statistik från kreditupplysningsföretaget Syna.
Efter en lite lugnare inledning på årets första kvartal fanns det hopp om att den omfattande konkursvåg som drabbat Sverige under de senaste åren skulle vara över, eller åtminstone fortsätta att plana ut.
– Tyvärr verkar det inte så, konstaterar Karl Stjerna, VD för Syna. I mars ökade antalet konkurser rejält när 930 företag tvingades ge upp. Det är en ökning med 15 procent. Till saken hör också att konkursnivån i mars 2024 låg på en mycket hög nivå, så utvecklingen i mars i år är extra dyster.
– En förklaring till den kraftiga ökningen är att många företag som fick skatteanstånd under pandemiåren, och som nu ska betalas tillbaka, inte mäktar med detta. Min bedömning är att det kommer att visa sig än tydligare längre fram i vår eftersom många företag skulle göra sin första avbetalning i mars, och mycket tyder därför på att konkursnivån även de närmaste månaderna kommer att ligga på fortsatt höga nivåer.
Karl Stjerna ser det som bekymmersamt att konkurserna i mars ökade i 15 av Sveriges 21 län, och att alla de tre storstadslänen finns bland dessa. I Stockholms län ökade konkurserna med 6 procent, i Västra Götaland med 15 procent och i Skåne län med hela 26 procent.
– Att just storstadslänen drabbats så hårt är allvarligt eftersom det är här som en stor del av tillväxten i ekonomin sker, fortsätter han.
– Sett sedan årsskiftet har konkurserna i Sverige dock minskat med 1 procent som en följd av ett lägre antal konkurser i januari och februari jämfört med samma månader förra året som hade rekordmånga konkurser.
Den enskilt största konkursen under mars var givetvis Northvolt, med skulder på över 4 miljarder kronor och drygt 6 400 anställda i Skellefteå, Västerås och Stockholm. Alla kommer dock inte att förlora sina jobb.
– Som en följd av Northvolts konkurs finns det dock en överhängande risk att flera underleverantörer med fodringar på Northvolt under kommande månader också ska dras med i fallet och att ännu fler arbetstillfällen ska försvinna.
– En bransch som fortsatt har det mycket besvärligt är byggbranschen inklusive konsultföretag med anknytning till denna, som exempelvis arkitekter, men också olika mindre underleverantörer till de stora byggbolagen, säger Karl Stjerna.
Nyproduktion av såväl bostäder som kommersiella fastigheter ligger på mycket låga nivåer trots att behoven, inte minst av hyresfastigheter, är stora i många kommuner.
– Även för restaurangbranschen är det besvärligt liksom för företag inom handeln när Sverige befinner sig i en segdragen lågkonjunktur med växande arbetslöshet. Samtidigt får man inte glömma bort att det finns branscher och enskild företag som går mycket bra, vilket är hoppingivande.
– Att uttala sig om framtiden är alltid vanskligt, särskilt som det finns så många osäkerhetsfaktorer att ta hänsyn till. Helt klart är dock att det behövs flera positiva signaler för att de ekonomiska hjulen ska börja rulla igen.
– Att gjuta in optimism i hushållen genom exempelvis lägre räntor skulle stimulera till ökad konsumtion, men mycket talar för att Riksbanken kommer att lämna räntorna oförändrade under överskådlig tid, eller till och med höjas, avslutar Karl Stjerna.
Se alla konkurser i ditt län:
https://kreditrapporten.se/konkurser-mars-2025
Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.
Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se