Kraftig ökning av konkurser sedan årsskiftet. Viktigt med kreditupplysningar.

Konkurserna fortsätter öka i Sverige, i september med hela 20 procent och sedan årsskiftet är ökningen otroliga 37 procent. Det visar ny statistik från kreditupplysningsföretaget Syna.

Antalet konkurser i Sverige fortsätter att vara mycket högt. Under 14 månader i rad har konkurserna ökat jämfört med hur det såg ut ett år tidigare. Att det därför föreligger krisstämning i flera branscher råder det inget tvivel om.

– Det är besvärliga tider för många företag, säger Karls Stjerna som är VD på kreditupplysningsföretaget Syna. Under september ökade antalet konkurser med 20 procent på riksnivå då 610 aktiebolag försattes i konkurs jämfört med 508 i september förra året.

Jämför man årets tre första kvartal med förra årets blir bilden än dystrare. Under perioden har konkurserna ökat med 37 procent och det om något visar på att situationen är alarmerande och frustrerande för många företag. För ett år sedan hade 4 086 företag gått i konkurs. I år är motsvarande siffra hela 5 599.

Karl Stjerna menar att en rad omständigheter samverkat till den dystra utvecklingen. Efterdyningarna till Covid-pandemin och den senaste tidens kraftiga räntehöjningar är två faktorer som pressat många företag liksom att allt fler konsumenter håller allt hårdare i plånboken.

– Nu kommer också allt fler rapporter om att Sverige, liksom flera andra länder, är på väg in i en befarad lågkonjunktur med minskad internationell efterfrågan. Det ökar pressen ytterligare på många företag och utvecklingen ser inte hoppingivande ut.

– Normalt brukar antalet konkurser öka efter sommaren och min bedömning är att vi får räkna med ett fortsatt högt konkurstryck under resten av hösten och vintern, konstaterar Karl Stjerna. Längre än så är det svårt att sia om.

Vissa branscher är hårdare drabbade än andra. Restaurangbranschen är en av dessa som alltid brukar ligga i topp. Det gör vanligtvis även byggbranschen, men här syns en kraftig ökning i takt med att byggandet av nya bostäder och kontorsfastigheter för tillfället är rekordlågt. Även handeln är illa ute och branschen själv förutspår fortsatt mycket tuffa tider.

– Att tala om kris är knappast en överdrift. Tidigare var det framför allt mindre företag med ett fåtal anställda som inte klarade sig, men nu ser vi att även lite större och medelstora företag inom sektorn tvingas ge upp, säger Karl Stjerna.

Till sist understryker Karl Stjerna att det är viktigare än någonsin att göra kreditkontroller på sina kunder och samarbetspartners, för att själv inte dras med i konkursvågen.

– Vi ser också att antalet kreditupplysningar ökar konstant och att många företag blivit allt mer noggranna med vilka de gör affärer med, avslutar han.

Se listan på alla konkurser i ditt län:
https://kreditrapporten.se/konkurser-september-2023

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se