Investeringsbedrägerier inträffar ofta och tyvärr drabbas många konsumenter. Bedragare arbetar både metodiskt och långsiktigt och presenterar ofta välpolerade fasader för att lura folk på pengar. Men om du lär dig känna igen några vanliga varningssignaler ökar möjligheten att du slipper drabbas av ett bedrägeri. Råden kommer från Finansinspektionen.
Investeringsbedrägerier är en stor och världsomspännande verksamhet som omsätter miljardbelopp. Och varje år drabbas tusentals konsumenter. För att förebygga att konsumenter far illa finns ett antal saker man ska tänka på för att undvika att bli drabbad.
Många konsumenter förlorar stora summor pengar varje år. Och mörkertalet är stort eftersom många inte anmäler det till myndigheten. Genom att ett antal tips från Finansinspektionen hoppas man att fler ska bli lurade.
1. Det finns inga snabba, enkla och säkra investeringar
På sociala medier och webbsidor annonserar många bedragare med löften om enkla investeringar som snabbt leder till stora vinster. Bedragare som ringer lovar ofta samma sak. Men sådana investeringar finns inte. I stället ska du tänka att om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, då är det nog så.
2. Var skeptisk till alla som erbjuder dig investeringar på sociala medier, telefon eller mejl
Seriösa företag erbjuder inte investeringar på det här sättet, i synnerhet inte på kvällstid. Blockera personen eller lägg på.
3. Gör aldrig affärer med företag du inte känner till
Precis som med alla investeringar ska du inte göra affärer med okända företag. Om inte du eller någon du litar på känner igen företaget bör du inte låta dem hantera dina pengar.
4. Var försiktig med ditt bank-id och släpp inte in okända i datorn
Använd inte ditt bank-id eller annan e-legitimation och logga inte in på din bank på uppmaning av någon annan. Inga seriösa företag kommer att uppmana dig att använda dina inloggningsuppgifter på det sättet. Det gör bara bedragare. Låt inte heller någon du inte känner fjärransluta till din dator. Du vill absolut inte ha hjälp av en bedragare att till exempel skicka pengar från din bank.
5. Kontrollera att företaget har tillstånd från Finansinspektionen och undvik företag på varningslistan
Gör aldrig affärer med företag utan tillstånd. Företag som får göra affärer i Sverige finns i FI:s företagsregister. Kontrollera även att inte FI har varnat för företaget. På FI:s varningslista finns företag utan tillstånd – i många fall företagsnamn som figurerat i tidigare bedrägerier. Låt dig inte luras att investera i dessa.
Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.
Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se