Tillfälliga skatteanstånd – Dold risk i er kreditgivning?

22 496 svenska företag hade 1 december över 44,3 miljarder kronor i tillfälliga skatteanstånd till svenska staten. Det är en stor kreditrisk för ditt företag eftersom skatteskulder prioriteras. Här är mina tankar och råd till dig som ger kredit till dina kunder.

Tillfälliga anstånd på skatt och moms har varit en konstgjord andning som fungerat väl under Coronapandemin och förlängts i nuvarande kris, men som ska återbetalas. Nu är risken stor att vi får ännu en konkursvåg och att stora skatteintäkter går förlorade.

Detta utgör en stor kreditrisk för staten, men även för företag vars kunder, leverantörer och samarbetspartners finns med på denna listan.

När man tittar på ett företags balansräkning kan man tydligt se hur mycket av balansomslutningen som utgörs av tillgångar samt hur mycket som utgörs av skulder. Utmaningen när det kommer till skulder är att man inte kan utläsa vem som står på andra sidan, vem är fordringsägare?

Att få reda på vem som är fordringsägare kan vara värdefull information i kreditarbetet eftersom ni får reda på vilken typ av skuld det rör sig om. Är det en skuld till staten eller ett privat företag?

Skatteskulder prioriteras

När det gäller skatteskulder är dom prioriterade att betala och till skillnad från vad som gäller för skulder till privata fordringsägare så kan inte utmätning förhindras enbart genom att företaget bestrider skatteskulden.

De tillfälliga anstånden som skapades under pandemin omvandlas nu till skatteskulder och dessa ska betalas tillbaka till Skatteverket.

För många företag kommer detta innebära att deras kunder kommer prioritera att betala tillbaka sina skatteskulder istället för att betala sina leverantörsfakturor, vilket kommer resultera i sena betalningar och i värsta fall kreditförluster.

När man tar ett kreditbeslut vill man ha så brett beslutsunderlag som möjligt för att göra en kalkylerad riskbedömning. I detta fall är det en bit som saknas och utgör en dold kreditrisk.

Syna har en lösning

Syna erbjuder nu företag att matcha sitt kundregister med vår lista på tillfälliga skatteanstånd för att enkelt se om man har kunder eller leverantörer som förekommer i denna lista. Detta kan vara ett bra sätt att identifiera var man har dolda kreditrisker och ta åtgärder därefter.

När man sedan har identifierat de företag som har skatteskulder kan man enkelt bevaka dessa företag för att följa deras utveckling. Detta kan du enkelt göra i bevakningsverktyget på Syna.se.

Ta bättre affärsbeslut och få kontroll över din kreditrisk – Syna samlar, analyserar och presenterar myndighetsinformation och finansiell data i vår kundanpassade plattform eller via API till ditt system. 

Optimera din beslutsprocess när det kommer till affärsbeslut och kreditgivning!

Kontakta vid frågor eller om du vill veta mer om våra tjänster:

Mobil:           0735-02 53 31
Mail:             filip.snygg@syna.se

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se