Tillfälliga skatteanstånd en stor del av konkursvågen

Bilden visar en tabell som visar antalet konkurser i Sverige under september 2024. Antalet konkurser gäller aktiebolag.

Antalet konkurser i Sverige efter tre kvartal är en dyster läsning. Samtidigt har konkurserna i september på nytt tagit fart med en ökning på 19 procent. Företag som beviljats ett tillfälligt skatteanstånd är en stor del av konkursvågen. I år är mer än var fjärde konkurs ett företag som beviljats ett tillfälligt skatteanstånd sedan pandemin.

Augusti månad med ett minskat antal konkurser, minus 2 procent, visade sig som befarat vara en tillfällighet.

– I september ökade konkurserna på nytt, och på riksplanet ökade de med 19 procent jämfört med samma månad förra året. Mycket tyder också på att hösten kommer att bli fortsatt besvärlig för många företag, förklarar Karl Stjerna, VD för kreditupplysningsföretaget Syna.

– Av erfarenhet vet vi att hösten brukar innebära en ökning av antalet konkurser. Förra hösten hade vi dock rekordmånga konkurser så kanske blir det i jämförelse några månader där vi ser en minskning. Sett sedan årsskiftet är 2024 ett mycket tufft år. Hittills har 7 395 företag försatts i konkurs jämfört med 5 555 företag 2023 – en ökning med hela 33 procent.

Många av de företag som nu går och gått i graven beviljades under pandemiåren och den efterföljande lågkonjunkturen tillfälligt anstånd med att betala sin skatter och avgifter till staten.

– Nu visar det sig att många inte klarar av att återbetala det man är skyldigt staten, och det enda som återstår då är att försätta företaget i konkurs. Man skulle därför, lite tillspetsat men ändå, kunna säga att anstånden i många fall mest fungerat som en form av konstgjord andning. Företag som redan var på ruinens brant fick en tids respit, men att deras öde varit beseglat sedan länge, konstaterar Karl Stjerna.

Av de företag som gick i konkurs 2023 hade så många som 30 procent fått anstånd och hittills i år är motsvarande siffra 27 procent. Av de 7 395 aktiebolagen som sedan januari gått i konkurs har 1 973 stycken beviljats ett skatteanstånd. I augusti och september hade över 30 procent respektive 25 procent av de konkursade bolagen fått skatteanstånd.

– Samtidigt ska man komma ihåg att kraven på att man från politiskt håll skulle agera var stort under pandemiåren och den efterföljande lågkonjunkturen.  Ett antal företag har också räddats, men långt ifrån alla.

– En annan konsekvens av anstånden är att konkurrensen snedvridits när problemfyllda företag som normalt sett skulle gått i konkurs kunnat fortsätta och dessutom i värsta fall kunnat konkurrera på osunda villkor, exempelvis genom att pressa priserna. 

– Vi vet också att en majoritet av de företag som beviljades anstånd också hade och fortfarande har betalningsanmärkningar, det vill säga att de inte kunnat eller kan betala sina löpande räkningar.

Se alla konkurser:
https://kreditrapporten.se/konkurser-september-2024

Det här är Syna

Synas kundrådgivare

Syna är experter på kreditupplysningar och marknadsinformation. Sedan 1947 har vi erbjudit marknaden vår expertis inom kreditupplysning, registervård och marknadsurval. Idag använder tusentals företag våra tjänster för att hitta, granska och bevaka kunder, leverantörer och affärspartners. Hos Syna har du alltid tillgång till personlig service och fri support. Vi är här för att hjälpa dig lösa de utmaningar du står inför, så att du kan göra ännu bättre och tryggare affärer.

Du når oss på 040-25 85 00 eller support@syna.se